Austria dreamhouse
Image default
Internet

3D-tegneprogram: gå ind i CAD-verdenen gratis

Et 3D tegneprogram er altid nødvendigt, når blot en tegning ikke er nok, og det er nødvendigt at få et tredimensionelt billede til byggeriet. De almindelige CAD-programmer er dog blandt de dyreste software nogensinde. Heldigvis er der gratis alternativer.

Før du bruger et 3D-tegneprogram, bør du indse, at en sådan applikation ikke kan læres på en eftermiddag. Du skal bestemt have en god rumlig fantasi og have tegnet tredimensionelt på papir. Disse programmer har heller ikke til formål at skabe naturtro repræsentationer, hvortil blandt andet perspektivafkortninger vil være nødvendige, men skal give en konstruktions- og forståelseshjælp. Så hvis du har tid nok til at lære eller allerede har erfaring med sådanne programmer, så er FreeCAD for eksempel lige noget for dig.

Lav 3D-tegninger med et AutoCAD-alternativ

FreeCAD-programmet er OpenSource. Det betyder, at et fællesskab i fællesskab vil videreudvikle det ved hjælp af open source-koden og vil være tilgængeligt for dig gratis. Applikationen er tilgængelig i en 32- og 64-bit version, men er også tilgængelig til Ubuntu, Linux (som AppImage) og Mac. At kalde det et AutoCAD-alternativ er måske lidt fyldigt, men det er bestemt meget kraftfuldt. Som et 3D-tegneprogram henvender det sig til mange brugere og er lige så interessant for erfarne CAD-tegnere, som det er for den ambitiøse hjemmebruger, men også for programmører.

At FreeCAD ikke er et fuldgyldigt alternativ til AutoCAD, skyldes blandt andet, at det ikke understøtter alle dets formater. Så hvis du planlægger en ændring, bør du overveje, om funktionerne er tilstrækkelige for dig. Men hvis du starter fra bunden med at lave 3D-konstruktioner på computeren, er FreeCAD bestemt et godt sted at starte. Det skyldes også, at man i det velholdte fansfællesskab hurtigt kan få hjælp til problemer.

Programmet er på tysk, den medfølgende dokumentation er desværre på engelsk. Men du kan også få hjælp i FreeCAD-forummet.

Andre 3D tegneprogrammer

Teoretisk set er alle grafikapplikationer 3D-tegneprogrammer, hvis du mestrer tredimensionel tegning. Men generelt refererer det til CAD-programmer, der er i stand til at tegne to- og tredimensionelle konstruktionstegninger. Der er ikke mange gratis anvendelser i dette område. Det er så meget desto mere glædeligt, når endnu et CAD-program er tilgængeligt med MEDUSA4 Personal.

Programmet er ikke kun gratis for private og uddannelsesinstitutioner, men kan også bruges i virksomheder. For et mindre gebyr kan grafikken konverteres fra programmets eget format til DXF-format. Du kan også konvertere dwg til pdf ved hjælp af MiConv. Det understøtter også andre CAD-formater.

Ellers er der selvfølgelig adskillige betalte applikationer, der giver dig mulighed for at tegne 3D. Når det kommer til omfattende dataudveksling, kan du ikke undgå markedslederen AutoCAD. Men hvis du primært har brug for tegningerne selv eller i en begrænset kreds, så taler intet imod applikationer som FreeCAD. Så dens mange funktioner og udvidelsesmuligheder, den vokser med dine krav.